Automobilia.ro
CES

Muzeul Nicolis

Unul din cele mai moderne si mai interesante muzee tehnice din lume, opera lui Luciano Nicolis,  fiinteaza in localitatea italiana Villafranca di Verona.
 
Luciano Nicolis s-a nascut la 19 ianuarie 1933 in localitatea San Massimo di Verona (localitatea Corno). Implicat in afacerea familiei de reciclarea hartie (deschisa in 1934), Luciano Nicolis dezvolta afacerea, Lamacart detinand astazi suprematiai in zona de nord a Italiei.  
 
Pasiunea lui Nicolis pentru vehiculele istorice da nastere visului de a fonda un muzeu. Primul nucleu al colectiei s-a nascut la Villafranca in 1974, intr-un depozit al firmei insa spatiul era foarte mic chiar si pentru exemplarele aflate deja in posesia sa. Cand declara ca intr-o zi o sa deschida un muzeu lumea il privea ca pe un vizionar. Abia in 1992 visul incepea sa devina realitate. Nicolis convinge o banca sa-i finanteze proiectul si constructia muzeului demareaza. La 9 septembrie 2000 muzeul a fost inaugurat in prezenta av. Roberto Loi, presedintele A.S.I.
 
La parter muzeul 708 mp sunt destinati expunerii temporare a unor vehicule istorice detinute de diversi colectionari o alta suprafata relativ egala fiind inchiriata unui concesionar Jaguar. Primul etaj de 1405 mp adaposteste colectia de automobile, in timp ce etajul al doilea de doar 500 mp adaposteste o colectie de instrumente muzicale, aparate foto, masini de scris, o sala de conferinte cu 140 de locuri, o alta sala de 20 de locuri, existand si o terasa de 690 mp cu functiunea de bar. Etajul al treilea, de circa 900 mp, adaposteste colectia de motociclete si biciclete, arhiva si biblioteca care ofera posibilitatea studierii aprofundate a istoriei automobilului si a mecanicii in general. Nu a fost neglijat nici transportul aerian, muzeul expunand trei avioane militare din perioada ’50 - ’70, arma la care a efectuat Luciano Nicolis serviciul militar. Muzeul este un centru cultural sectiunea didactica si expozitiile tematice atragand vizitatori din intreaga lume. Acestia relationeaza permanent cu automobilul prin cinema, literatura, moda sau design. Practic muzeul a dezvoltat idea initiala a lui Luciano Nicolis devenind un muzeu al evolutiei tehnice in mai multe sectoare. Spre deosebire de alte muzee (si nu ma refer doar la cele din Romania) , in muzeul Nicolis toate exponatele sunt perfect functionale acestea particip`nd frecvent la raliuri si expozitii. Lancia Astura Spider (1937) este o prezenta familiara la startul raliului Mille Miglia, exemplarul participand in 1949 si la variata originala a competitiei, cand a fost incredintata echipajului britanic John Gordon / David Lewis. In cartea sa de memorii, Luciano Nicolis a selectat acest automobil alaturi de alte 11 intocmind un top al capodoperelor tehnice detinute de muzeu.
 
Ajuns la venerabila varsta de 77 de ani Luciano Nicolis a incredintat managementul muzeului fiicei sale, Silvia Nicolis. La ultimul forum international F.I.V.A. dna Nicolis a cucerit asistenta nu numai prin frumusete dar si prin discursul si documentarul video prezentate asa incat visul tatalui sau, devenit realitate, e pe maini bune. In viitor se are in vedere extinderea muzeului, a carui taxa de vizitare este de 10 euro. Muzeul Nicolis gazduieste in weekend-uri evenimente organizate de cluburile de vehicule istorice, dar si de unitati e de invatamant afluenta publicului fiind ridicata asa incat va recomandam ca in masura posibilitatilor sa-l vizitati in timpul saptamanii.

Galerie foto

 


Galerie foto

Bursa colectionarilor


Despre companie Servicii oferite Prezentari Evenimente Istorie Muzee Restaurare Colectii si colectionari Motorsport istoric Personalitati Concursuri Arhiva online Galerie foto Bursa colectionarilor Utile