Automobilia.ro
CES

VI Antebellum 2010

Stateam in casa si priveam stresat pe geam cu turna cu galeata. N-am reusit sa adorm decat spre ziua cu gandul ca vremea rea va "sabota" expozitia si parada ANTEBELLUM. Dimineata un soare puternic scalda capitala si temerile mele se risipisera precum norii. Pe la 8:45 intram in curtea Palatului Sutu, pustie dupa o noapte a Portilor Deschise in care primise vizitatori cat intr-un an. Cei de la Antena 3 instalasera deja carul de reportaj si aveau sa faca 4 transmisii in direct de la fata locului. Primul sosit a fost Dan Miulescu (Skoda) urmat de Razvan Badulescu (Skoda) asa incat deschiderea expozitie a fost facuta exclusiv de "cehoaice". Rand pe rand au venit toatevehiculele care isi anuntasera participarea, cu doua exceptii, Ford-ul A (defectiune tehnica la probele de sambata) si unul din Fiat-urile 500. Asa cum anticipam Ford-ul T Speedster (1912) fost vedeta numarul 1, onorandu-si statutul de cel mai vechi automobil inmatriculat in Romania pentru care si a avut rezervat "locul de onoare", sub cupola de intrare a Palatului Sutu. Gazdele noastre, personalul Palatului Sutu, in frunte cu dna. Colea, sefa Relatiilor Publice, desi dupa o noapte alba, au fost alaturi de noi, acupanduse si de decernarea diplomelor de participare. Colegii de la http://www.miniauto.ro/ , forumul nr. 1 al colectionarilor de machete si jucarii auto din Romania, au raspuns si de aceasta data prezent organizand o mica expozitie de machete de automobile antebelice. Asistenta extrem de numeroasa si, fapt imbucurator, foarte tanara. Bucuria mea cea mai mare, au fost sa admir fetele fericite si in acelasi timp curioase ale micutilor prezenti in numar mare la eveniment care, sper, vor duce mai departe aceasta frumoasa pasiune.
 
 
 
 
Vehiculele istorice participante la editia a VI-a ANTEBELLUM :
 
 
Ford T Speedster (1912) – Stela Kohnen
Austin Seven (1935) – Corneliu Liviu Popescu
Mercedes 200 Cabriolet (1936) – Rocco Nuzzi
Wanderer W52 Cabriolet (1937) – Constantin Minca
Aero 30 Roadster (1937) – Bogdan Coconoiu (Automobilia)
Skoda 1100 OHV Cabriolet (1938) – Dan Cazacu
Fiat 500 (1938) – Mihai Mezincescu
Mercedes 170 V (1938) - Lucian Dobre
D.K.W. 350-1 (1938) – George Danciu
Opel Super Six (1938) - Viorel Burcea
Skoda 1100 OHV Cabriolet (1939) – Dan Miulescu
Citroen Traction (1939) – Paul Pascu (Stage Expert)
Skoda 1100 OHV Cabrio-Limuzina (1939) – Razvan Badulescu
Willys CJ 2A (1947) - Catalin Balasa
Willys CJ 3A (1948) – Radu Manu
 
 
 
 
In jurul orei 11:00 vehiculele istorice participante au plecat intr-o parada pe strazile capitalei, destinatia finala fiind Popasul Rustic Diana din Belciugatele. Deja un prim filmulet poate fi vizionat pe internet http://www.youtube.com/watch?v=kL_1C2hbgPs multumiri realizatorului.
 
ANTEBELLUM a avut doua parti distincte. In prima parte a fost expozitia de la Palatul Sutu, la care primele automobile au inceput sa soseasca in jurul orei 9:00 (foto 2). La 11:00 trecute fix s-a dat startul paradei. Privind in oglinda retrovizoare am vazut inca de la primul semafor cateva masini parasind (motivat) coloana asa incat ma gandeam ca pana la iesirea din Bucuresti o sa raman de unul singur. Numai ca, surpriza, la iesirea din Bucuresti (foto 3) grupul de antebelice era format din 7 automobile. Deplasarea pana la Belciugatele a decurs fara probleme iar Popasul Rustic Diana este un loc cu totul aparte. Restaurantul, pozitionat pe un ponton, are specific pescaresc, mancarea este delicioasa iar servirea ireprosabila (multumim dlui Mihai). Ca organizator am avut emotii insa la final toata lumea a fost incantata de locatie, descoperita de colegul Razvan Badulescu. In jurul restaurantului gazdele au organizat o adevarat gradina zoologica din care nu lipsesc poneii, caii, caprioarele si diferite pasari. Vremea s-a mentinut frumoasa pana la final , chiar daca norii negrii si intensificarea vantului ne-au creat ceva emotii.

La final am sa prezint cateva succinte concluzii. Alegerea locatiei s-a dovedit a fi una fericita. Palatul Sutu ofera expunere maxima, un cadru adecvat specificului evenimentului, iar curtea sa poate gazdui pana la 20 de automobile fara probleme. Publicul a devenit mult mai avizat iar civilizatia a fost desavarsita (nu au ramas in urma noastra gunoaie, nu s-a urcat nimeni in/pe masini, ba am fost chiar intrebati uneori daca e permis fotografiatul). M-am bucurat sa constat ca interesul presei pentru evenimentele de gen e incomparabil mai ridicat in prezent fata de anii trecuti, numeroase publicatii si posturi TV fiind prezente la ANTEBELLUM. A fost prima editie la care parada a parasit Bucurestiul, acest lucru urmand a capata un caracter permanent. Mai multi participanti dar si spectatori mi-au spus ca evenimentul a avut ceva din parfumul manifestarilor organizate inainte de '89 in Romania, iar un turist britanic se minuna cu voce tare ca un astfel de eveniment e posibil in Romania. Recomand si altor organizatori reteta, masini cat mai vechi, originale si obligatoriu in stare impecabila. Urmatoarea expozitie si parada a vehiculelor istorice antebelice, MOTOR NOSTALGIA, este programata pentru 13 iunie, voi reveni cu detalii.
 
 
 
Organizatorii evenimentului, Compania Automobilia si Muzeul Municipiului Bucuresti multumesc tuturor participantilor si deopotriva vizitatorilor si va invita inca de pe acum la editia a VII-a ANTEBELLUM care va avea loc in mai 2011.
 
 


Alte materiale legate de eveniment :
 
http://www.agerpres.ro/media/index.php/life/item/8403-Masini-antebelice-spre-deliciul-nostalgicilor-din-Capitala.html
 
http://life.hotnews.ro/stiri-prin_oras-7279195-parada-masinilor-epoca-strazile-bucurestiului-masinile-acestea-sunt-frumoase-suflet-cele-noi-sunt-frigiderele-folosesti-arunc.htm
 
http://thesearchforsomethingmore.wordpress.com/2010/05/16/expozitie-de-masini-de-epoca-la-palatul-sutu/
 
http://typ3forever.blogspot.com/2010/05/antebellum-2010_16.html
 
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti-_Expozitie_de_masini_de_epoca_la_Palatul_Sutu_0_262773913.html
 
Reportaje TV :
 
http://www.antena3.ro/stiri/rutier/parada-masinilor-de-epoca-cel-mai-valoros-automobil-ford-t-din-1912_99304.html
 
http://www.primatv.ro/stiri-focus/cai-putere-de-epoca.html
 
http://www.videonews.ro/action/viewvideo/47060/Defilare-de-masini-de-epoca-ieri-pe-strazile-Bucurestiului/
 
http://observator.antena1.ro/social/Masini-de-epoca_10994.html

Galerie foto

 


Galerie foto

Bursa colectionarilor


Despre companie Servicii oferite Prezentari Evenimente Istorie Muzee Restaurare Colectii si colectionari Motorsport istoric Personalitati Concursuri Arhiva online Galerie foto Bursa colectionarilor Utile